Allt du behöver veta om radonmätning

Du har säkert hört talas om radon, den osynliga och luktfria gasen som kan vara farlig om den finns i för höga halter i din bostad. Men hur vet du om ditt hem är säkert från radon? Svaret är enkelt: genom att utföra en radonmätning. Här är all information du behöver för att förstå vikten av radonmätning och hur du går tillväga för att skydda dig och din familj.

Varför är radonmätning viktigt?

Radon är en naturlig radioaktiv gas som bildas när radium bryts ner i marken. Problemet uppstår när denna gas tränger in i våra hem. Långvarig exponering för höga halter av radon ökar risken för lungcancer, och i Sverige är det den näst vanligaste orsaken till lungcancer efter rökning.

När ska du mäta radon?

  • Vid husköp eller försäljning: Det är klokt att mäta radonhalten när du köper eller säljer en bostad. Det ger dig och köparen information om inomhusluftens kvalitet och eventuella åtgärder som kan behövas.
  • Vid renoveringar eller byggprojekt: Om du planerar att renovera eller bygga om din bostad, inklusive ändringar i ventilationen eller uppvärmningssystemet, är det en bra tid att utföra en radonmätning. Åtgärder kan påverka radonhalterna.
  • Om det gått mer än 10 år sedan senaste mätningen: Radonhalterna kan variera över tid, så om det har gått mer än ett decennium sedan din senaste mätning är det dags att göra en ny.
  • Om det finns misstanke om radon: Om du av någon anledning tror att din bostad kan ha radonproblem, är det bäst att omedelbart genomföra en mätning.

Hur fungerar radonmätning?

Den vanligaste metoden för radonmätning i Sverige är att använda så kallad spårfilm. För att få ett årsmedelvärde, måste en långtidsmätning pågå i minst två månader under eldningssäsongen, som sträcker sig från den 1 oktober till den 30 april.

Så här går det till:

  • Beställ radonmätare: För en enkel och pålitlig mätning kan du beställa radondosor från ett SWEDAC-ackrediterat laboratorium.
  • Placera ut dosorna: Följ de medföljande instruktionerna och placera ut dosorna i din bostad.
  • Mätningens avslutning: När mätperioden är slut, skickar du tillbaka dosorna för analys.
  • Få mätrapport: Inom cirka en vecka får du en ackrediterad mätrapport som tydligt visar om det finns förhöjda radonhalter eller ej.

Vid behov kan du även genomföra en korttidsmätning som varar minst 7 dagar. Denna metod används oftast när tidsramen inte tillåter en långtidsmätning, exempelvis vid husköp eller direkt efter att en åtgärd har utförts. Till skillnad från digitala radonmätare visar radondosor inte radonhalten i realtid, men genom att använda dem i minst två månader får du ändå ett pålitligt årsmedelvärde.

Genom att mäta radonhalten i din bostad kan du säkerställa att du och din familj andas ren luft och minimerar riskerna för radonrelaterade problem. Ta steget mot en hälsosam inomhusmiljö genom att utföra en radonmätning idag. Den enkla och förebyggande åtgärden kan göra stor skillnad för din hälsa och välbefinnande.

Related Posts

© 2024 onmovies.se - WordPress Theme by WPEnjoy